Afgelopen vrijdag werden de Groene Lintjes uitgereikt; de publieksprijs en de juryprijs. Volgens de jury zijn alle genomineerden stuk voor stuk winnaars. Toch sprong biologische melkveehouderij Miedema Natuurlijk eruit en kreeg het lintje.  Ondanks alle risico’s is Miedema Natuurlijk van een normale melkveehouderij naar een biologische melkveehouderij gegaan. Het is bekend dat deze stap geen makkelijke is, maar Miedema Natuurlijk is het bewijs dat het kan en daarmee is het echt voorbeeld voor andere melkveehouderijen. Niet alleen de moed, maar ook de passie is wat de jury voor Miedema Natuurlijk deed kiezen. “Het hart moet erin zitten”, gaf hij zelf aan. De publieksprijs ging naar Marjolein Wielinga voor de ecologische bloementuin achter Huize Voormeer. Zij werkt hard aan de tuin en is een voorbeeld van hoe iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een betere omgeving. 

Genomineerde Benny Holtrop kon helaas niet aanwezig zijn en kon dus niet door Gerrie Rozema geïnterviewd worden. Maar uit het ingeleverde stuk tekst en zelfs de lof van andere genomineerden werd duidelijk dat hij passie heeft voor natuur. Ondanks alle weerstand heeft hij doorgezet om ook in zijn kleine tuin de natuur een plekje te geven.

Ook stichting Tijd was genomineerd. De Stichting zet zich niet alleen in voor de natuur, maar combineert natuur met cultuur. Stichting Tijd betrekt daarnaast ook anderen en geeft anderen de gelegenheid op een leuke en interessante manier in contact te komen met deze circulaire manier van met de aarde omgaan.

De Reuzedei Akkrum wordt helemaal georganiseerd door vrijwilligers en wat een enthousiasme! Het was duidelijk te zien dat de vrijwilligers trots zijn om de Reuzedei en met recht. De Reuzedei verbindt mensen en op een feestelijke manier leren mensen hier over duurzaamheid. De jury was bovendien erg onder de indruk doordat de vrijwilligers groot blijven denken en de Reuzedei nog groter en beter willen maken.

Ekoplaza Heerenveen is een biologische supermarkt, maar het is veel meer dan dat alleen. Ekoplaza zet zich breder in voor duurzaamheid. Ekoplaza is veel meer dan alleen een winkel: de eigenaars hebben passie voor zowel het voedsel dat ze verkopen als de aarde waar het vandaan komt. Ze houden zich ook nog eens bezig met de verpakkingen waar het in zit en ziet het als een deel van haar missie om de plastic soup tegen te gaan.

Als muzikaal  intermezzo bij de feestelijke uitreiking in Trinitas speelde Marjolein Wielinga op de verschillende fagotten die zij had meegebracht.

Foto’s: Erwin van den Bosch

Marjolein Wielinga met haar fagot
Marjolein Wielinga met haar fagot Geef een reactie
Kandidaten Groene Lintje
Kandidaten Groene Lintje
Marjolein Wielinga winnaar publieksprijs
Marjolein Wielinga winnaar publieksprijs
Sjoerd Miedema winnaar juryprijs
Sjoerd Miedema winnaar juryprijs