Voor de publieksprijs Groene Lintje 2019 kun je nu tot uiterlijk 15 januari stemmen door op dit bericht te reageren. Of door een mail naar secretaris@groenlinks-heerenveen.nl te sturen. De vermelding van Groene Lintje met de naam van de persoon of organisatie van je voorkeur is voldoende. Je stem telt dan mee voor de publieksprijs!
Zoals gebruikelijk wordt er in januari voor het Groene Lintje naast de publieksprijs een juryprijs uitgereikt. De jury zal in een bijeenkomst op 17 januari de kandidaten beoordelen volgens de criteria Buitengewoon, Durf en Lef, Inspirerend, Vernieuwend en Innovatief. Op deze avond wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt.
Alle kandidaten voor het Groene Lintje zijn door bewoners van de gemeente Heerenveen genomineerd. En het zijn…
Jocytha Agricola/ https://kledingruilbeurs.weebly.com
Jocytha is genomineerd voor het Groene Lintje omdat zij al jarenlang kledingruilbeurzen organiseert waarmee zij zich o.a. inzet voor een duurzame en circulaire economie. Zij doet dit vanuit het gedachtegoed van de Sociale Permacultuur en ze zegt daarover:
Mijn naam is Jocyta Agricola. In mijn dagelijkse leven doe ik veel vrijwilligerswerk en heb ik ruime ervaring in het onderwijs. Op het gebied van duurzaamheid wil ik proberen andere mensen te inspireren en mijzelf te ontwikkelen. Ik heb mij daarom aangesloten bij Stoere Vrouwen, hét campagnebureau voor het stimuleren van duurzaam consumeren. De geef/ruil economie spreekt mij persoonlijk erg aan. De verspilling is enorm als je nagaat hoeveel kleding er op de vuilnisbelt beland. Zeven jaar geleden begon ik om deze reden met het organiseren van ruilbeurzen. We ruilen naast kleding ook (kinder) boeken, tijdschriften, dvd’s, cd’s, stofjes, speelgoed en zaden. In 2019 waren dit 5 ruilbeurzen en een pop-up ruilcafé.
Ik heb ruime ervaring opgedaan in het onderwijs en als vrijwilliger in de zorg gewerkt, o.a. bij het hospice in Heerenveen. Daarnaast zing ik momenteel als vrijwilliger in een geheugenkoor in een verzorgingstehuis en werk ik als gastvrouw bij de Skulp. Hieruit haal ik veel voldoening en een stuk zingeving. Naast mijn vrijwilligerswerk is mijn grote passie het organiseren van ruilbeurzen. Dit doe ik nu sinds 2012 samen met ruim 30 vrijwilligers. Twee keer per jaar een damesruilbeurs, twee keer per jaar een kinderkledingruilfeest en een sint/kerst cadeau-ruilfeest.
Als het over duurzaamheid gaat, dan gaat het over minder vliegen en minder vlees eten. Wat men niet weet is dat spullen meer vervuilend zijn. Kleding hoort hier ook bij.
Sociale Permacultuur is een levensfilosofie gebaseerd op de drie ethische principes zorg voor de Aarde, zorg voor de mens en delen van de overvloed. Waar het om gaat: vertrouwen! Onvoorwaardelijk geven, altruïsme, zonder verwachting of tegenprestatie. Geen puntensysteem of geld, zodat mensen kunnen geven en ontvangen wat met nodig heeft. Ruilen is gelijkwaardig.
MooiZen/ https://mooizen.nl/
Het gedachtegoed dat schuilgaat achter het concept van MooiZEN is een initiatief van Eric Zwanenburg en Bernhard Hoekstra. Ze vertellen daarover: “Bouwen met duurzame materialen is de enige manier van bouwen die toekomst heeft, willen we de aarde niet volledig uitputten. Vanuit Zwanenburg Projecten werd al jaren lijdzaam toegekeken hoe langzaam de bouw innoveert. Door het enorme woningtekort en de grote vraag naar sociale huur- en koopwoningen hebben wij besloten om zelf de productie van een innovatieve woning te gaan organiseren.
Zo is de MooiZEN woning ontstaan. Een betaalbare woning voor iedereen, gemaakt van biobased, stralingsarme en circulaire materialen. Geïsoleerd met ge-upcycled cellulose en een zeer gezond binnenklimaat. Ontwikkeld om ons steentje bij te dragen aan een afvalvrije samenleving en het realiseren van gezonde woningen voor iedereen.
Met MooiZEN willen wij bijdragen aan een verantwoorde toekomst op basis van duurzame beslissingen voor onze leefomgeving. De betekenisvolle economie ligt dan ook ten grondslag aan het gedachtegoed waaruit MooiZEN voortgekomen is. De uitputting van onze aardbodem en energiebronnen moet een halt toegeroepen worden. Met MooiZEN streven we ook naar een nuttige bestemming voor onze afvalberg. Daarom bouwen wij zoveel mogelijk met biobased en circulaire materialen. Oud papier wordt gerecycled tot hoogwaardig isolatiemateriaal en transport van woningen wordt beperkt tot 3 diepladers. Hierdoor bereiken we een aanzienlijke reductie van Co2 uitstoot tijdens het bouwproces.”
V.o.f. De Vooruitgang , duurzaam vergaderschip / https://vofdevooruitgang.nl/
Susan en Jorrit Janssen-Jouwsma: “Stap in een andere wereld. Een wereld die altijd in beweging is, vloeiend, plooibaar maar ook onvoorspelbaar, ontembaar; de wereld van het water.”
De Vooruitgang is het meest duurzaam varende vergaderschip van Nederland. Ga mee op een energie neutrale reis. Er is ruimte voor vergaderingen, coaching- en trainingstrajecten, presentaties en zakelijke besprekingen. Aan boord binnen de beschikking is het vergaderruim, buiten zijn twee comfortabele ruimten waarvan één kan worden overdekt. Het ruim is voorzien van een interactief scherm, een eigen koffieautomaat, goede wifi en comfortabele stoelen.
Op de vraag waarom De Vooruitgang is gebouwd vertellen Susan en Jorrit:
“We willen laten zien dat er op het gebied van verduurzaming heel veel mogelijk is. Je moet alleen wat verder kijken dan je neus lang is, verder denken, omdenken misschien. We willen graag de barrière waar mensen tegenaan lopen weghalen. In onze ogen heb je bij verduurzaming altijd een barrière waar je tegenaan loopt. Daar kan je op twee manieren mee omgaan:
- Je erkent dat je iets wil veranderen maar je gebruikt de barrière als excuus
- Je erkent dat je iets wil veranderen en je gebruikt de barrière als deel van de oplossing of ziet het als een mogelijkheid.
Als voorbeeld: Wij serveren alleen streekgebonden producten bij onze lunches en diner. Je moet daarvoor even zoeken om de juiste producten, leveranciers en mensen te vinden. Dat kost tijd maar als je de juiste plekken voor je producten hebt gevonden dan kan je daar bij blijven. Gelijk aan duurzame energievoorziening. Door slim na te denken en systemen goed aan elkaar te koppelen kan je met bestaande toepassingen nieuwe oplossingen maken. Dit hebben wij aan boord gedaan waardoor De Vooruitgang het grootste deel van het jaar energieneutraal vaart.
Wat wij willen met De Vooruitgang is mensen uitnodigen om ook anders te denken over verduurzamen en we hopen dat ons schip hiervoor als inspiratie kan dienen.
Doordat we een commerciële vergaderlokatie op een schip zijn halen we mensen als het ware al uit hun eigen comfort-zone. Eigenlijk halen we de eerste barrière al weg door mensen aan boord te laten stappen. Het bijkomende voordeel van een schip is dat je niet weg kan lopen. Je moet tot een oplossing komen. Met De Vooruitgang hebben wij een inspirerende locatie gebouwd waar je in een volledig andere sfeer bijeen kunt komen om die ene oplossing te vinden, het goede plan te maken, waardoor je als bedrijf en als individu duurzaam naar de toekomst kan én dan niet alleen op een technisch niveau maar ook persoonlijk.
Daarnaast is het antwoord op de vraag waarom eigenlijk heel simpel; omdat het kan en omdat we het erg leuk vinden om zo ontzettend ver te gaan in het duurzaam en circulair bouwen en exploiteren van een schip dat zelfs ons toiletpapier circulair is. Wat we eigenlijk willen zeggen is: Duurzaamheid is leuk!”
Anja Bouma en Linda Hof, Blouw Advies/ www.blouwadvies.nl
Anja Bouma en Linda Hof zijn ervan overtuigd dat er veel te winnen is op het gebied van verspilling en recycling. Hun advies is altijd BLOUW: circulair en duurzaam. Samen dragen ze bij aan meer gescheiden grondstoffen en minder verspilling.
Anja vertelt: “We zijn beide mem en willen graag in de toekomst voor onze kinderen ook een groene wereld, ‘blouwe’ luchten en ‘blouwe’ zeeën. Maar wel op een positieve en aanstekelijke manier (met flair en enthousiasme) zodat iedereen mee kan en wil doen! Want samen maken we het verschil.
Het traject Friesland 100% zwerfafvalvrij is hier een mooi voorbeeld van. Hierin werken we samen met alle 18 Friese gemeenten, inwoners en bedrijven, waarbij we bestaande initiatieven ondersteunen en mensen aanmoedigen een schoongebied te adopteren. Hiermee creëren we een schone en betrokken leefomgeving.
Met flair, nuchterheid en enthousiasme begeleiden wij organisaties. Bij de aanpak van zwerfafval of bij de transitie van afval naar grondstof. Ons streven? Altijd optimaal draagvlak. Dat is BLOUW advies!
Anita Boer, Akkrum
Anita Boer (53) is lerares Frans en moeder van drie kinderen. Met zorgvuldig koopgedrag hoopt ze onze wereld voor hen en de daaropvolgende generaties te bewaren. Dat gaat met vallen en opstaan, want milieubewust leven is soms duur en vaak een heel gedoe. Of valt dat wel mee?
Over de toekomst ben ik pessimistisch. De wil om echt te veranderen is er blijkbaar niet. Als ik hoor waar de gesprekken op feestjes over gaan, één en al consumentengedrag: de nieuwe badkamer, stedentrips, festivals, barbeques… Soms denk ik dat mensen zich zo druk maken, om niet na te hoeven denken. Ik begrijp dat wel, want ik ben zelf niet heel anders. Daarom heb ik nu stickers op de brievenbus, zodat ik minder reclame binnenkrijg. Dat geeft rust. Mijn koopzucht kan ik kwijt in de kringloopwinkel. Daar koop ik leuke dingen, ook als ik ze eigenlijk niet nodig heb.
Mijn dochter is veganistisch geworden. Dat vond ik een goed initiatief en om haar te ondersteunen, kookte ik de avondmaaltijden veganistisch. Inmiddels schuiven mijn man en ik ook steeds meer die kant op. Erwin was al vegetarisch, maar vegetariërs eten in de regel veel eieren en kaas. Producten die ook een grote wissel op het milieu trekken. Op zich ben ik trouwens niet tegen een stukje vlees of zo. Het probleem is dat we er met z’n allen veel te veel van eten.
Een belangrijke keuze binnen ons huishouden was het aanschaffen van een elektrische auto. Behalve een verbeterde luchtkwaliteit, schiet je daar echter niet zoveel mee op, als je het ding niet verantwoord oplaadt. Daarom hebben we nu zonnepanelen en groene stroom van een betrouwbare leverancier.
Verder ben ik erg geïnteresseerd geraakt in permacultuur. Ik wil in Akkrum een tuin beginnen die helemaal op deze leest is ingericht. Het lijkt me geweldig als dorpsgenoten daar aan mee gaan doen. We moeten weer leren hoe we voedsel kunnen verbouwen. Alleen zo kunnen burgers weer onafhankelijk worden en ontsnappen aan het systeem dat ons nu zo in de tang heeft.”
Frieda Riezebos , SUP Clean-up/ www.subaway.nl en www.subcleanup.nl
Janneke Smit- van Leeuwen is de initiator van SUPclean-up.nl en Frieda Riezebos, Aukje Postma en Isabella Dietrich zijn met haar gaan samenwerken. Ze hebben een stichting opgericht met schoon water als doel.
Aukje Postma vertelt: “Ik ben sinds 6 jaar eigenaresse van de SUPschool SUPAway, sinds dit jaar bestuurslid van stichting SUPclean-up.nl en opleider voor het Watersportverbond. Als ik op het water ben dan wil ik graag dat gevoel over brengen van genieten… het gevoel van ‘vrij’ zijn, de prachtige omgeving (landelijk of in de stad) en natuurlijk ‘schoon water’! Al vanaf de start van de SUPAway pakte je onderweg even het lege blikje of het melkpak mee. Helaas is dat niet (niet meer) voldoende. De plastic soup groeit. Wat wij o.a. doen is SUPscholen en gemeenten proberen enthousiast te maken om structureel samen te werken voor een schonere waterwereld. Dit in navolging van Gouda waar begin 2018 een start is gemaakt.
De gemeente Heerenveen wil graag de schoonste gemeente van Friesland maar nog liever van Nederland worden. Frieda Riezebos van SUPschool SUPAway Heerenveen en ik hebben een gesprek aangevraagd om samen voor de gemeente structureel aan de slag te gaan. Zij vonden dit een prachtig initiatief. Wij gaan vaak samen het water op maar wisselen ook af. Frieda is dan in Heerenveen en ik ben veel in de omringende dorpen als Akkrum, Aldeboarn en Nes.
Samen staan we sterk in de aanpak tegen de opmars van zwerfafval.”
Wie van de genomineerden gaat het Groene Lintje 2019 winnen?
Van af nu tot en met 15 januari kun je stemmen via een email aan secretaris@groenlinks-heerenveen.nl of via deze website van GroenLinks Heerenveen.
Op vrijdag 17 januari 2020 vindt om 20:00 uur de prijsuitreiking van het Groene Lintje plaats in gebouw Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1 in Heerenveen. Ook de aanmelders van kandidaten zijn daarbij natuurlijk van harte welkom.