Henk Seinen ging met zijn presentatie op 18 december in op de stijging van de energiekosten, het rendement van zonnepanelen en woningisolatie. Een energie neutrale woning voor iedereen? De energieprijzen zijn aan het stijgen en blijven naar verwachting stijgen met zo’n 7% per jaar. Dat loont de moeite om een rekensom te maken voor het investeren in energie neutrale woningen. Zowel voor particulieren als voor woningcorporaties. Momenteel kunnen minimum inkomens hun energierekening al nauwelijks of niet betalen, over een jaar of tien twaalf kan Jan Modaal dat ook niet meer!

Zonnepanelen Zonnepanelen zijn de goedkoopste en duurzaamste manier om zelf energie op te wekken. Bij een gemiddeld gebruik van 3500 kwh per gezin heb je ongeveer 20 m2 paneeloppervlak nodig . Er zijn zonnepanelen te koop voor € 1,75 per wattpiek. Voor het benodigde paneeloppervlak is dat een investering van €7000 euro. Met de huidige energieprijs heb je dat in een jaar of acht à negen volledig terugverdiend. De panelen gaan zo’n 30 jaar mee, dus je kunt nog 20 jaar geld verdienen aan energie!

Woningisolatie Maar zonnepanelen leggen is niet alles wat je kunt doen. Om energie te besparen moet een woning zo goed mogelijk geïsoleerd zijn of worden. “Je kookt echt geen water in een vergiet”. Hoewel in het verleden veel gebruik is gemaakt van spouwmuur-isolatie bij bestaande woningen, blijkt dat na verloop van tijd niet bepaald een blijvend goede methode te zijn. Het isolatiemateriaal zakt naar beneden, klontert en houdt vocht vast. Bovendien houdt het de broodnodige ventilatie tegen. Daardoor is het isolatie-effect zeer beperkt en ontstaan er vocht-, rottings- en zwamproblemen. Het is eigenlijk weggegooid geld. Veel beter is het te isoleren aan de buitenkant van de muur, dat afgewerkt met steenstrips een prima oplossing geeft. Je kunt er ook altijd weer bijkomen mocht er iets anders aan onderhoud te moeten geschieden. Of aan de binnenkant met foliën, afgewerkt met gipsplaat waardoor er binnen weinig ruimteverlies is (2-3 cm). Het dak moet bovenop, direct onder de dakpannen geïsoleerd worden.

Energie neutrale woning Met een goede ventilatie en de juiste verwarming ben je klaar voor een smûke toekomst. Dat verwarmen kan tegenwoordig ook met een warmtepomp. Daarvoor hoeft niet meer in de grond geboord te worden. De stroom die je voor de pomp nodig hebt kan met wat extra panelen weer door jezelf opgewekt worden. Een bijkomend voordeel is ook nog dat de verwarmingselementen die de warmtepomp benut om je huis ’s winters te verwarmen, ’s zomers te gebruiken zijn om je zo goed geïsoleerde woning te koelen! Op zo’n manier kan een volledig energie neutrale woning gecreëerd worden. Alle energie die je nodig hebt produceer je ook zelf. Energiecoöperatie Zorg er wel voor dat je de regie zelf in handen houdt. Laat je niet overdonderen door aannemers, bouwers, leveranciers of gladde verkopers. Kijk om je heen, leer van anderen die al begonnen zijn, zoals ENERGIESPRONG uit Sneek, SLIM uit Makkinga en Zuiderzon. Werk samen met je buren, je dorp etc. Richt coöperaties op om samen sterker te staan. Met een energiecoöperatie betaal je bovendien de reële kosten. De grote energiemaatschappijen hanteren een energieprijs die stijgt met de olieprijs. Met andere woorden: ook als het groene energie van bijvoorbeeld windmolens betreft, wordt het bij de grote energiemaatschappijen net zo duur (en onbetaalbaar) als gas en olie.