4 genomineerden voor het Groene Lintje zijn bekend!

Uitreiking 20 januari vanaf 20.00 uur in Trinitas.

Stem voor de publieksprijs! Groenelintjeheerenveen@groenlinks.nl

 

De vier genomineerden ( in willekeurige volgorde)  :

 

1. Natuurvoedingswinkel "de Swanneblom" Molenwijk 60, 8442BH, Heerenveen. Eigenaar Daan Douma.

Natuurvoedingswinkel "de Swanneblom" is in 1978 als stichting opgericht door vrijwilligers. Na enkele jaren moest er gekozen worden voor een zelfstandig ondernemerschap om de continuïteit van de winkel te waarborgen.     In 1982 nam de huidige eigenaar, Daan Douma, samen met zijn vrouw de winkel over.. Nu, na bijna 40 jaar, voldoet de winkel nog steeds aan haar basisvoorwaarden : een doorgeefluik van kwalitatief hoogwaardig, onbespoten, zuivere producten.

2. Edelsmid Harm Bron. Brouwerslaan 438443DZ Heerenveen.

Edelsmid Harm Bron zoekt zijn inspiratie in de natuur en wordt geraakt door hoe dingen kunnen groeien : van een klein zaadje tot een exotische bloem, van een ei tot een kleurrijke vogel, of van samengeperste atomen tot een schitterende edelsteen. Alles in de natuur is in beweging, het vloeit van de ene vorm over in een andere.Hij probeert deze gevoelens in zijn werk tot uiting te brengen.Hij is daarbij bewust bezig met de materialen die hij gebruikt, hergebruik vindt hij belangrijk. Zo bewerkt hij veel gebruikt goud en zilver, en zoekt hij combinatiemogelijkheden met materialen als gebroken keramiek, hout en hergebruikt glas voor zijn objecten.        

Daarnaast leeft hij zoveel mogelijk biologisch en verbouwt zijn eigen groenten, tot op het dak van zijn energie-zuinige woning .Met zonnepanelen wekt hij de energie op die nodig is voor de werktuigen in zijn zelfgebouwde atelier. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het toilet, voor de tuin en voor schoonmaakwerkzaamheden. De duurzame leemkachel , die hij zelf bouwde,  en het verwarmingssysteem in de lemen muren houden zijn huis energiezuinig warm. Zijn belangstelling voor projecten op het gebied van natuur en duurzaamheid is groot, hij sluit zich daarom ook graag aan bij groenprojecten.

3.Volkstuinvereniging Heerenveen, het Meer 64 8448GK Heerenveen.

De Volkstuinvereniging Heerenveen is de laatste jaren bezig geweest met omschakeling naar biologisch tuinieren. Zij besteedt op haar website aandacht aan verschillende aspecten van het biologisch tuinieren en geeft voorlichting op informatieavonden en per mail. Ook is op het tuincomplex in Het Meer een bak voor de voedselbank, waar de leden hun overtollige groenten in kunnen deponeren! Het complex bestaat uit bijna tweehonderd tuintjes van één are elk.

4. Faitrade-werkgroep (H)eerlijk Heerenveen. p/a Wereldwinkel Dracht 126 Heerenveen.

De Fairtrade-werkgroep (H)eerlijk Heerenveen heeft bewerkstelligd dat de Gemeente  Heerenveen een "Faitrade-gemeente" is geworden. Dankzij de inzet van de werkgroep hebben ruim 50 (!) bedrijven het Fair Trade Certificaat in ontvangst mogen nemen. Naar verwachting zullen dat er zeker 60 worden. Deze bedrijven bieden duurzame producten aan, zodat boeren en producenten ook een eerlijke prijs voor hun producten krijgen.  

Prijsuitreiking in Trinitas om 20.00 uur op 20 januari 2017  :

Voordat de winnaar van Het Groene Lintje bekend wordt gemaakt worden de genomineerden kort geïnterviewd door ons raadslid Gerrie Rozema. Wellicht kunnen ze de jury nog overtuigen ?.

Naast de uitreiking van het traditionele Groene Lintje door de Jury, bestaande uit oud-wethouder en oud-statenlid Irona Groeneveld , huidig statenlid Retze van der Honing  en collega-raadslid van de Fryske Marren  Mathijs Sikkes-vdBerg, wordt ook dit keer weer een publieksprijs ter beschikking gesteld.. Inwoners van Heerenveen kunnen een mailtje sturen naar groenelintjeheerenveen@groenlinks.nl  en zo vanaf 1 december stemmen op hun favoriete kandidaat. De stemming sluit op 19 januari, want op vrijdag 20 januari 2017 zal om 19.30 uur de prijsuitreiking plaatsvinden. Alle aanmelders en belangstellenden zijn dan van harte welkom ( en natuurlijk alle genomineerden en winnaars van vorige edities.!) in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, Heerenveen.

Na afloop van de prijsuitreiking houdt  onze GroenLinks-afdeling haar gebruikelijke nieuwjaarsreceptie, waarbij afscheid wordt genomen van Els Kornelis. Els heeft vele, vele jaren GroenLinks Heerenveen geleid als voorzitter. Dus, als je haar nog eenmaal in haar functie wilt aanschouwen, zorg dat je erbij bent.

website van Groenlinks Heerenveen is https://www.heerenveen.groenlinks.nl

Mailadres voor publieksprijs : groenelintjeheerenveen@groenlinks.nl